Ahoj lidi! Začalo nám jaro a to je ta správná doba udělat něco pro své tělo.Nejde jenom o cvičení, o přijímání pozitivní energie, ale taky a hlavně o jídlo.Je nutné si uvědomit, co jíme, jakým potravinám a nápojům dáváme přednost, jak se vlastně stravujeme, jestli v klidu nebo ve spěchu a stresu, to všechno je důležité pro náš život a zdraví.Víte, že náš organismus je uzpůsobený na to, abychom se v pohodě a klidu mohli dožít 130 let?Vím, není to zrovna reálné, ale je to způsobeno naším životním stylem, kterým žijeme.A i když se snažíme, překyselení organismu je jedním z hlavních zabijáků našeho zdraví.
Přiznejte si, trápí vás často nebo občas zácpa, jste roztržití, bolí vás hlava, svaly, jste unaveni, natékáte bez jakékoliv příčiny, trpíte nadýmáním, neumíte se radovat ze života, jste smutní nebo ve stresu? Potřebujete odkyselit!
Překyselení (acidóza) je jedním z nejčastějších problémů a civilizačních chorob, které nám mohou dost často ničit život.Ptáte se, kde se v těle bere tolik kyselin? Naše zdraví je závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí.A tyto dvě důležité věci jdou ruku v ruce s naším životním stylem.Tělo vytváří kyseliny částečně samo, zásady však získává pouze z potravin.Na to, aby se odbourala kyselost, je třeba hodně pít a pohybovat se.
Jaké jsou všeobecné projevy "kyselých"nemocí:
Je to nedostatek energie a neustálá únava, apatie a snížená výkonnost, pocit těžkých nohou a bolesti ve svalech, citlivost na chlad a nepříjemný pocit chladu v těle, zřetelná změna váhy-zhubnutí nebo ztloustnutí, zvýšená náchylnost k infekčním nemocem.
Tři hlavní věci, které dělat proti překyselení - dech, pohyb, voda
Kyslík je životně důležitý, ale méně známé je to, že také odkyseluje.Udělejte si během dne čas a pár minut zhluboka dýchejte na čerstvém vzduchu.Okysličí se vám krev a "nový" vzduch vám velice rychle neutralizuje překyselenou krev.
Nejideálnější odkyselovací bombou je pohyb a větší tělesná zátěž.Stačí vám k tomu rychlá chůze, jízda na kole, plavání, bruslení, tanec, atd.
Pokud málo pijete, je vaše krev hustá a pomalá.V takovém případě se vaše tělo jen těžko zbavuje škodlivin a přebytečných kyselin.Téměř všechno, co jíme a pijeme má kyselou hodnotu.Nejhorší je káva, ta překyseluje nejvíc, takže pokud jí pijete hodně, stává se pro vás a vaše tělo jedem.Ideální je zelený čaj a čaje bez kofeinu.
Právě nyní na jaře je ta správná doba odkyselit své tělo.Jak na to? Zkuste to s potravinami.Poradím vám, které jsou ty správné a které vám dobrou službu neudělají, přestože vám chutnají.
Zdravé - zásadotvorné potraviny, které byste měli zařadit do jídelníčku:
Ananas, česnek, zelí, brokolice, cibule, celozrnný chléb, banány, jablka, hrušky, máslo, kroupy, netučný tvaroh, mrkev, slepice, krůtí maso, droždí, melouny, špenát, bylinkový čaj...Opravdu si stačí upravit jídelníček, zařadit do něj více zeleniny a ovoce, což je pro odkyselení užitečné a taky zlepšit své dýchání, které má většina lidí pouze povrchní.Povrchní dýchání a krátký dech nedostatečně okysličuje plíce a tudíž se špatně vylučují škodliviny.
Špatné - kyselinotvorné potraviny, které mají většinou všichni tak rádi:
Bílé víno, broskve z plechovky, limonády, čočka, eidam, ementál, kapr, mleté maso, hranolky, bonbony, salámy, tavené sýry, majonéza, černý čaj, polévková kostka-bujón, pivo, rum, sardinky...
Ideální biologická hodnota množství kyselin by měla být přibližně pH 7,4-7,5.Bohužel, u většiny lidí dosahuje sotva 5,5 pH.
Zamyslete se tedy nad tím, co jíte, co děláte špatně, snažte se jíst pravidelně, v klidu, přidejte ovoce a zeleninu, trochu rychlejšího pohybu a podpořte tak své tělo při jeho odkyselování, protože jak jistě víte, nikdo nemá rád kyselé holky...:)