Ahoj všichni příznivci astrologie a věcí tajemných! Před nějakou dobou jsem vám přinesla článek Káva podle zvěrokruhu, který se vám doufám líbil.Dnes mám pro vás něco podobného, jenom si nebudeme povídat o kávě, ale o jídle.
Každý z nás se narodil v nějakém znamení a ke každému znamení patří určitý živel.Existují čtyři základní živly, které se podílí na tom jaká je naše povaha, k čemu máme dispozice, co nás bude bavit, jaké jídlo nám bude vyhovovat, atd.Rozeznáváme živly-oheň, voda, země a vzduch.Každý živel má svůj charakteristický způsob snášenlivosti určitých potravin, ať už se jedná o rostlinnou nebo živočišnou stravu.Pokud chcete svůj metabolismus a energetické pole udržet v harmonii, máte právě nyní šanci zjistit, který živel k vašemu znamení patří a má vliv na vaše stravování.
1. OHEŇ – BERAN, LEV, STŘELEC
K vašemu znamení patří živel ohně.Potřebujete bílkoviny více než kdo jiný a to jak živočišné, tak rostlinné.Živočišné to je např.maso, vejce, mléko...,rostlinné jsou např.luštěniny.Přestože potřebujete hodně bílkovin, nesmíte to s nimi ale přehánět, protože velké množství by vám mohlo způsobovat problémy se žaludkem a střevy.Je pro vás vhodné jakékoliv ovoce a zelenina v libovolném množství-avokádo, kedlubna, okurky, rajčata, ananas, jablka, meloun, švestky, apod.
BERAN – jste kreativní znamení plné energie a netrpělivosti a taková je i vaše strava.Potřebujete rychlé jídlo tzn., že je pro vás vhodné takové jídlo, které je rychle připravené, uvařené a vy nebudete trávit v kuchyni celé hodiny.Dopřejte si tedy např.rychlé zeleninové polévky, maso na přírodní způsob, čočku nebo hrachovou kaši s vejci, chleba s tvarohem a špetkou koření jako je zázvor nebo chilli.Pokud sportujete jsou pro vás bílkoviny hodně důležité, neboť jsou vhodné pro vaše svalstvo.
LEV – v životě i v jídle milujete luxus, který ale nemusí být drahý.Jsou pro vás vhodné kvalitní a čerstvé potraviny s trochou exotiky, které budou vonět dálkami.Svědčí vám jakékoliv ovoce v kombinaci s bílkovinami-např.jogurt s čerstvými pomeranči, jablkem, apod.nebo zeleninovo-masový pokrm, rýže s avokádem a lehkou sýrovou omáčkou či na sladko, atd.
STŘELEC – exotika, nápaditost a improvizace patří k jeho hlavním zájmům jak v životě, tak v jídle.Je pro vás vhodné jíst různorodé potraviny, jinak začnete přibírat na váze, takže se nebojte dopřát si klidně dobrý steak s brambory a příště zase palačinky s borůvkami, nic vám to neudělá.A pokud si k večeři dáte třeba chleba se sýrem a jablko, uděláte svému tělu jenom dobře.Máte dobré trávení a jsou tím pádem pro vás skvělé i pálivé pokrmy, pokud je máte rádi.Vhodné jsou ostré pokrmy v kombinaci s mléčnými výrobky.
2. ZEMĚ – BÝK, PANNA, KOZOROH
Vhodná jsou pro vás jednoduchá a výživná jídla.Patří k vám sůl, neboť ovlivňuje významně váš krevní oběh, ale nepřehánějte to!Ideální je pro vás veškerá kořenová zelenina-celer, mrkev, petržel, cibule, brambory, česnek, ale taky oříšky a med.
BÝK – pro vás je nejvhodnější domácí strava.Tradiční česká kuchyně bez jakékoliv exotiky je pro vás naprosto ideální.Dopřávejte si ji co nejčastěji, ovšem v odlehčené podobě, pak vám nijak neublíží.Vhodné jsou pro vás ryby, ovoce-i sušené, zelenina a hlavní je, aby bylo vše čerstvé.Důležitá je rozmanitost potravin a menší porce, neboť můžete mít v pozdějším věku sklony k nadváze.
PANNA – je trpělivá a má smysl pro detail.Stravuje se většinou zdravě a dietně, ale s klidným svědomím si může čas od času dopřát dortík i sladké limonády, které má tak ráda.Je pro vás vhodná kořenová zelenina v jakékoliv úpravě.Vyhýbejte se těžkým jídlům a všemu ostrému, kořeněnému a pikantnímu, neboť máte citlivé trávení a může se u vás projevit náchylnost k onemocnění slinivky.
KOZOROH – jsou pro vás vhodné jednoduché a vydatné pokrmy jako např.poctivé husté polévky-bramboračka, kulajda nebo masovo-zeleninové polévky, brambory s tvarohem, žemlovka s jablky, ale klidně si můžete dát i čínu, pokud na ni budete mít chuť.Je pro vás důležitá sezonní zelenina i potraviny a maso z českých chovů.Pokud si občas dopřejete ryby, dejte si kapra, štiku nebo úhoře, bude to pro vás ta největší lahůdka.
3. VZDUCH – BLÍŽENCI, VÁHY, VODNÁŘ
Lehkost vzduchu by se měla odrážet i v kuchyni těchto vzdušných znamení.Lahůdkou jsou pro ně různé kaše, pyré nebo čerstvé nadýchané pečivo.Je hodně důležité nejen to, co jíte, ale jak jíte.Nejlepší je pro vás jíst pěkně u stolu v rodinném kruhu nebo s dobrými přáteli, to si jídlo nejlépe vychutnáte.Dobře spalujete tuky a pokud přidáte i nějaký pohyb a sport, nemusíte se nijak omezovat v tom, co máte rádi.Pozor si ale dejte na tučná a smažená jídla-zatěžují žaludek.Ideální je pro vás sušené ovoce, většina mléčných výrobků-i máslo a smetana a pokud si občas dáte rybu, tak tam je pro vás nejlepší volbou právě trochu tučnější ryba jako je např.losos, tuňák nebo makrela.
BLÍŽENCI – váš jídelníček by měl být pestrý a nápaditý.Základem jsou pro vás polévky, syrové ovoce a zelenina a teplé saláty doplněné o kvalitní oleje a plátek dobrého masa.Pokud si budete zeleninu nějak upravovat pak je vhodná úprava pečením nebo vařením v páře-al dente.Teplé zeleninové saláty je ideální doplňovat nejen masem, ale i oříšky, čerstvými sýry nebo bylinkami.
VÁHY – nejraději vaříte pro své blízké a známé, ale neměli byste se odbývat, tak jak to většinou děláte a měli byste vařit často i pro sebe.Je pro vás důležitá úprava pokrmů, náročnost i to jak je jídlo naservírováno na talíři.Měli byste jíst různé čerstvé potraviny v malém množství, které budou společně ladit dohromady-např.chleba s tvarohem a čerstvými bylinkami.Dopřát si můžete s klidem sladké i tučné, neboť dobře spalujete tuky, ale opatrně a jen někdy.Věnujte se pohybu a hlavně si hlídejte pitný režim, na který často zapomínáte.
VODNÁŘ – mají rádi jakékoliv nové a neokoukané jídlo, které si s chutí dají.Spousta nových receptů, netradičních kuchyní i bláznivých surovin při vaření, to je jejich!Rádi zkouší různé zvláštní kombinace, ale občas se jim stane, že je vaření uprostřed přípravy přestane bavit a vznikne tak něco úplně jiného, než zamýšleli.Ideální je pro vás kombinace sladké a slané chuti, např.zeleninové pomazánky s tvarohem, vepřová pečeně na jablkách či kuře na ovoci.Vzhledem k tomu, že máte sklony ke stresu, kterému býváte často vystaveni, je pro vás vhodné konzumovat vyšší množství sacharidů, které uklidňují nervy.
4. VODA – RAK, ŠTÍR, RYBY
Potřebujte potraviny bohaté na vodu.Příprava jídla je pro vás rituál, soustředíte se pouze na vaření a je to pro vás spolu se stolováním způsob relaxace.Jsou pro vás vhodné vydatné i exotické pokrmy.Důležité jsou sacharidy kvůli stresu-je to zdroj energie pro nervy.Maso pro vás není úplně nutné, nemusíte ho mít nebo vám stačí jednou za čas.Vhodné jsou ryby, zelenina, rajčata, papriky, okurky a meloun.
RAK – máte vytříbené chutě a citlivý jazyk, proto by vaše pokrmy měly být jemné a vyvážené chuti.Horká zeleninová polévka nebo lehce opečená ryba s bramborem je ta správná volba.Máte velmi citlivý žaludek, proto byste rozhodně neměli jíst tučné, smažené či ostré jídlo a měli byste se vyhýbat kořeněným a pálivým pokrmům.Vaše strava by se měla skládat z lehkých jídel, po kterých vás nebude pálit žáha a měli byste si často dopřávat salátek z čerstvé zeleniny před každým hlavním jídlem.Nastartuje trávení a uleví žaludku.
ŠTÍR – milujete experimentování v kuchyni a máte rádi slavnostní, jednoduché i složité recepty.Základem vašeho jídelníčku jsou lehké předkrmy, které nastartují zažívání.Vhodné jsou pro vás husté výživné polévky, ve kterých tzv.stojí lžíce, které je vhodné konzumovat jako hlavní jídlo.Bez problémů můžete jíst sladké, slané i pálivé pokrmy, nemusíte si nic odpírat.Pozor ovšem na nadváhu a tak by bylo vhodné, abyste se věnovali nějakému sportu a měli pravidelný pohyb.
RYBY – základem jsou pro vás exotické pokrmy Dálného východu s nezvyklými kombinacemi koření a chutí.Jíte méně než ostatní a tak můžete zařadit párkrát do roka do svého stravování i jednoduchý půst, což vám nedělá žádný problém.Vhodné je pro vás méně tradiční ovoce a zelenina-např.avokádo, granátové jablko, z koření pak fenykl a koriandr.Nové chutě a kombinace s těmi klasickými chutěmi budou pro vás tím nejlepším zážitkem, kdy si budete jídlo vychutnávat a bude pro vás skvělou lahůdkou.