Bylinky i zdravé mlsání

Napsal LIFE and DREAM like SWEET CHOCOLATE (») 28. 5. 2016 v kategorii Zdravý životní styl, přečteno: 1094×
blbinky-pranicka/zdrava-vyziva/mc5116b9-hertova.jpg

Ahoj lidičky! Před časem jsem vám ve svém článku o Zdravé výživě slíbila, že v tom příštím budu psát o bylinkách a taky si společně dáme něco dobrého a přitom zdravého, takže svůj slib plním a slíbený bylinkový článek tu máte právě teď:)

Bylinky jsou velice zdravé, působí úžasně na celý organismus a pokud máte nějaký zdravotní problém a nasadíte bylinky přímo na něj, můžete počítat s tím, že vám budou stoprocentně pomáhat.Výborné je, pokud užíváte bylinky během celého roku i preventivně např. ve formě čajů.Bylinkami ve formě odvarů můžete i kloktat, pokud vás trápí bolest v krku, chrapot, apod.Můžete je použít i na inhalace, aby se vám zvlhčovaly hlasivky nebo máte-li stále ucpaný nos a rýmu a nemůžete se toho zbavit.Pro tyto účely se nejvíce hodí řepík a šalvěj.Vždy ale musíte přesně vědět, jaké bylinky na co použít, protože ne všechny bylinky mohou pro vás být ty pravé a některé dokonce bývají i jedovaté.Dnes už není mnoho lidí, kteří by si bylinky sami sbírali, protože se dají koupit jako čaje, kapky, sirupy, ale dokonce i vína nebo bylinné likéry v každé lékárně nebo prodejně zdravé výživy, přesto, pokud si nasbíráte alespoň pár bylinek pro své účely sami třeba na čaj, budou mít úplně jinou chuť, barvu, ale především sílu a vaši energii.Já na bylinky nedám dopustit, mnohokrát už pomohly nejen mně, ale i rodině či ostatním lidem, kterým jsem je doporučila.Jen se musí vědět, které na co použít!

Já vám dnes ukážu pár těch nejzákladnějších jarních bylinek, které si můžete klidně sami natrhat, usušit nebo je použít hned čerstvé.Při používání čerstvě natrhaných bylinek vás ale musím upozornit na to, že některé u vás mohou vyvolat alergii.Čeho se bát nemusíte jsou sedmikrásky a čerstvé lístečky pampelišky.Pokud si budete bylinky sušit, sušte je volně rozprostřené nebo svázané a pověšené třeba na okně, nejlepší je ale použít sušičku na ovoce.

SEDMIKRÁSKA - říká se jí taky chudobka, kněžský límeček nebo babička:)Tato malá bílá a něžná kytička vykvétá mezi prvními a mnohdy jí můžete vidět i v zimě.A když se k ní pak přidá ještě krásná žlutá pampeliška, vytvoří venku nádherný barevný koberec.

Sedmikráska podporuje vykašlávání, působí při zánětech močových cest, ledvinových potížích a působí hojivě, neboť obsahuje saponiny, třísloviny, hořčiny, flavonoidy a inulin.Můžete ji použít i při koupelích, protože zlepšuje stav kůže při ekzémech, lupénce i akné.

Nejvíce účinných látek najdete v sedmikrásce hned zjara, proto je nejlepší sbírat ji právě v této době.Můžete si ji ale natrhat po celý rok.Kvítky se suší a používají se do čajových směsí, ale čaj si můžete uvařit i z čerstvých květů.Bílé kvítečky sedmikrásky můžete přidat do salátu, polévky, sníst je i samotné, ozdobit s nimi dezerty, rizotto, chleba s máslem, apod.

PAMPELIŠKA - známá je i pod názvy smetánka lékařská, pamprlice nebo mlíčí:)Je to nádherná žlutá květinka, která svítí jako sluníčko a rozzáří každý trávník, louku, cestičku, místa kolem silnic, paneláků, zahrádky, apod.Je to opravdová nádhera, která trvá jenom chvíli a nikdy ji nepřehlédnete.

Tato krásná bylinka bývá součástí tradičních jarních čistících kúr, neboť má močopudné účinky, stimuluje činnost jater, ledvin, pomáhá při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, podporuje látkovou výměnu a váže cholesterol.Obsahuje v sobě vitamín C, A, B, betakaroten, křemík, draslík, vápník, inulin, hořčiny a fytoncidy.Ještě před tím, než rozkvete můžeme sbírat kořen, po jejím rozkvětu pak sbíráme její krásné žluté květy a listy.Pampeliška je vhodná do očistných směsí např. s břízou, vřesem, kopřivou, bezinkami a měsíčkem.Můžete si z ní uvařit výborný a skvělý pampeliškový med a její mladé jarní lístečky přidat do zeleninových salátů, neboť zvýrazní jejich chuť a dodá jim spoustu vitamínů.  

PODBĚL - známý je i pod názvy lopušnice, koňské kopyto, líčko mateří, ale myslím, že slůvko podběl, to je prostě klasika:)Tuto žluťoučkou bylinku můžeme vidět, když opravdu začíná jaro.Před domem, kde bydlím, máme MŠ s velkou zahradou, kde každý rok u stromu vykvétají podběly.A tak na to každý rok čekám a teprve, když se tam objeví první podběl vím, že opravdu začalo jaro:)

Podběl pomáhá při odkašlávání, chrání sliznice a působí protizánětlivě.Používá se při zánětu průdušek, kašli, astmatu, zánětu horních cest dýchacích, ale je velmi účinný i při léčbě zánětů žil, bércivých vředů a tzv. růže.Obsahuje cenné flavonoidy a alkaloidy, fenolické kyseliny, draslík a zinek.Nálev přímo z podbělu se pije 2x denně, ale přidává se i do různých čajových směsí, např. společně s jitrocelem, měsíčkem zahradním, řebříčkem a mateřídouškou.Mohou se používat i listy, ale ty se využívají pouze k obkladům.Podběl se nesmí užívat dlouhodobě a nesmí se užívat v době těhotenství, kojení a vysokém krevním tlaku.Žluté kvítečky podbělu můžete přidat do skleněného džbánu nebo sklenice s vodou či limonádou, kterou popíjíme brčkem.Vypadá to moc hezky:)

PETRKLÍČ - další jeho názvy jsou primula, prvosenka, klíče Panny Marie a housátka:)Petrklíče můžete najít volně rostoucí v přírodě, kde se vyznačují převážně žlutými kvítky.Mnozí z vás ho nejspíš znají ze zahrádek, kde lidem hodně často roste a zdobí záhonky.

Pomáhá při detoxikaci, k uvolnění hlenů, zlepšení vykašlávání, tlumí záněty, je mírně močopudný, přispívá k léčbě močových kamínků a je účinný proti stresu.Tato bylinka-kytička by se neměla užívat dlouhodobě a její užívání je vhodné konzultovat s lékařem.Přesto, jak vidíte, je velice zdravá a obsahuje saponiny, glykosidy, silice, flavony, vitamín C, karoten, látky s dezinfekčními účinky-mezi nimi je ale právě i jedovatá kyselina primulová.Pokud si ji budete chtít natrhat, sbírá se celé květenství, tzn. květ i s kalichem.Ve volné přírodě ho ale nikdy netrhejte, protože je chráněný a patří mezi vzácné a ohrožené druhy rostlinek!Květinky petrklíče rozzáří váš stůl a můžete je s úspěchem použít i jako ozdobu chuťovek.

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ - říká se mu taky sluníčko, kalendule, krušínek a nechtík:)Je to krásná oranžová, žlutá nebo žlutooranžová květinka, která rozkvétá většinou koncem jara a má mnoho léčivých a hojivých účinků.

Velmi hojivé účinky má především na kůži, opravdu dokáže zázraky např. při ekzémech, spáleninách i těch od sluníčka, léčí jizvy po operacích, uklidňuje a pomáhá hojit kůži a celkově působí velice dobře.Je vhodný k pročištění organismu do čajů, ale i ke koupelím, které podporují hojivé účinky.Tato květinka-bylinka obsahuje hlavně flavonoidy, barviva a léčivé silice.Sbírají se květy, které vám doporučuji trhat v poledne nebo odpoledne, když svítí sluníčko  a pak si je hned usušit.Čaj můžete pít samostatně nebo namíchaný s jinými bylinkami.Můžete si z něj sami vyrobit i hojivou mast.Stačí zalít několik květů horkým vepřovým sádlem a když sádlo začne tuhnout, scedí se a mastička je prakticky hotová.Z měsíčku jdou dělat ještě i jiné věci, ale o tom zase třeba až někdy příště:)Můžete ho opět použít na ozdobu jídla, moc hezky se vyjímá např. v salátech, na grilovaném mase, apod.

A nyní mám pro vás pár zdravých jarních dobrot:)

SALÁT S PAMPELIŠKOVÝM MEDEM A SEDMIKRÁSKAMI

Co budete potřebovat:

200 g salátového mixu

hrst špenátových listů

hrst sedmikrásek

hrst pražených slunečnicových semínek

Dresink:

1 lžíce pampeliškového medu

2 lžíce balzamikového octa

8 lžic olivového oleje extra virgin

Postup:

Ve velké míse opatrně smíchejte omyté zelené listy salátů a přidejte k nim špenát.Suroviny na dresink dobře promíchejte a před podáváním pokapejte salát dresinkem,pak přidejte květy sedmikrásek a vše posypejte praženými semínky slunečnice.Dobrou chuť:)

SIRUP Z FIALEK A SEDMIKRÁSEK

Co budete potřebovat:

1 hrst květů fialek

350 květů sedmikrásek

2 l horké vody

3 citrony

1 kg krystalového cukru

Postup:

Květy dobře operte, vložte je do hrnce a přelijte je horkou vodou.Přidejte jeden citron pokrájený na kolečka a nechte zakryté poklicí do druhého dne.Pak přeceďte a vymačkejte přes plátno.Přisypte cukr, dejte na sporák a svařte do hustoty sirupu.Nakonec přidejte šťávu ze dvou citronů a přelijte do čisté skleněné lahve.Podávejte k pití zředěné vodou podle chuti.

PAMPELIŠKOVÝ MED

Co budete potřebovat:

400-500 květů pampelišky

1 pomeranč

1 citron

1 kg cukru krystal

Postup:

Opláchnuté květy pampelišky vložte do hrnce spolu s plátky z 1 pomeranče a 1 citronu, zalijte 1 litrem vody a přiveďte do varu.Vše vařte zvolna asi hodinu, občas promíchejte.Pak to slijte přes plátno a vraťte zpět do hrnce-případný kal na dně hrnce vylijte.Přisypte cukr, za stálého míchání ho nechte rozpustit a znovu vše přiveďte k varu.Vařte další hodinu a poté si udělejte test - lžičkou naneste kapku sirupu na talířek a pokud po 30 vteřinách zhoustne a bude připomínat med, je hotovo a můžete ho odstavit a nechat trochu zchladnout.Pak ho přelijte do čistých a vypláchnutých skleniček, dobře uzavřete a uskladněte ho v temnu a chladu.Dobře uvařený med se nekazí a vydrží vám několik let.

Na pampeliškový med existuje mnoho receptů, různých postupů, rozdílný počet pampeliškových květů na vaření, ale všechny jsou správné.Pokud ho opravdu dobře uvaříte do požadované hustoty, vždycky bude dobrý a léčivý.Tento recept, který jsem pro vás vybrala je jeden z mnoha, které mám.

SEDMIKRÁSKOVÝ MED

Co budete potřebovat:

500 květů sedmikrásky

1 l převařené a zchladlé vody

1 lžičku kyseliny citrónové

1 kg cukru krystal

1 citron

Postup:

Kvítky sedmikrásky-bez zelených stonek propláchněte pod horkou tekoucí vodou a dejte do hrnce.Přidejte oloupaný a jadérek zbavený citron a nechte 24 hodin louhovat v 1 l vody.Druhý den sceďte přes plátýnko, přidejte cukr, kyselinu citrónovou a pomalu vařte do hustoty sirupu.Nechte trochu zchladnout a nalijte do čistých a vypláchnutých skleniček, pořádně zašroubujte a otočte víčkem dolů.Takto nechte med stát do druhého dne.Používá se stejně jako pampeliškový med.

                                 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Eliška z IP 176.114.240.*** | 9.10.2023 21:43
Někdy je dobré si ustoupit, podívat se na to jaké jídlo mají třeba kolegové a nebo sportovci ve vašem okolí a pak se až rozhodnout co si objednat. Vzít si ale takové www.iplody.cz/ovoce tak určitě neuděláte krok vedle. My se snažíme jíst i ty bio produkty.
Pižlík z IP 212.20.67.*** | 31.5.2016 19:12
Pampeliškový med, to byl dříve velký hit. Já na to nemám čas, ale hodil by se. smile
On je to hit pořád, ale je s tím trochu práce.Ale víš jak se to říká-Bez práce nejsou koláče;) Něco na tom jesmilesmilesmile
Henry.Wilde z IP 2a00:1028:83c2:*** | 29.5.2016 13:03
Nedávno jsem dělal med ze sedmikrásek i pampelišek , je to dobrota.  Mám různé alergie a exzémy takže určitě využiji tyhle přírodní léky .. než kortikoidy , které mi už moc uškodily .
Henry, ty jsi vážně moc šikovný kluk, to se mi líbísmileJe dobře, že se snažíš využívat spíše ty přírodní věci z bylinek, ty většinou neublíží, když člověk ví, na co je použít.Kortikoidy by měly být jenom na chvíli, pokud je to možné.Na ekzémy je dobrá právě měsíčková mast a taky lnicová mast.Na alergie, které se vyskytují na kůži je dobré používat přírodní krémy nebo speciální krémy na citlivou pleť, které neobsahují žádná barviva a parfémy.smilesmile
Beatricia z IP 2a00:1028:96d7:*** | 28.5.2016 10:16
Já nedám dopustit na heřmánek - Matricaria chamomilla. Léčím s ním téměř všechno. ♥
Heřmánek není typická jarní bylinka, ale jako léčivka je taky super, i když někdo na něj může mít alergii.Čaj, mastička, apod., všechno z něj je fajnsmilesmilesmile
Zdenka z IP 89.190.90.*** | 28.5.2016 08:54
Pampeliškový med jsem si letos udělala, dala jsem do něj přírodní cukr a má nádhernou barvu jako lesní med smile Měsíčkovou mast jsem před léty dělala mamce na křečové žíly, tak bych ji letos mohla zase zkusit smile
Taky máme nový a čerstvý pampeliškový med, ještě bych chtěla sedmikráskovýsmileA taky nasbírat a nasušit ještě pár bylinek na čaj.Měsíčkovou mast nebo olej taky možná udělámsmilesmilesmile


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a tři