Ahoj lidičky! Jsme skoro v polovině léta a já doufám, že i tady v Čechách si ještě užijeme sluníčko a krásné počasí a tak je nejvyšší čas udělat si něco dobrého k pití.Jak víte, musíme hodně pít a stále doplňovat tekutiny, je to důležité hlavně v létě, když je horko.Ani netušíte, co všechno si můžete způsobit, když budete málo pít.Z těch nejmírnějších věcí jsou to bolesti hlavy a migrény, únava, ospalost, svalová slabost, ale pokud někdo dlouhodobě vystavuje své tělo dehydrataci, může mu způsobit ještě mnohem horší věci, od poklesu krevního tlaku, motání hlavy až po zmatenost.Takže určitě hodně pijte a pokud si pití nenosíte stále sebou, tak když někde budete, nezapomínejte pít!Pozor ale na sladké a kalorické nápoje, ty vám dobrou službu neudělají.Nejlepší je dát si neperlivou nebo mírně perlivou vodu, minerálku, ledový čaj nebo ředěný džus.Pokud ale chcete pro sebe něco udělat, cítit se dobře a být zdraví, zkuste si udělat zdravý letní nápoj sami, není to nic těžkého.Dám vám nyní pár tipů na letní drinky, které vás osvěží a dodají vám správnou energii.Dnes je moderní přichystat si skvělou letní limonádu do skleněného džbánku, tak to zkuste taky.Nejen, že to dobře vypadá, ale až to uvidíte, budete mít okamžitě chuť se napít a vaši přátelé taky, takže nebude hrozit, že budete žíznit.
MALINOVÁ LIMONÁDA
Na 10 sklenic nebo džbánek potřebujete:
800 g malin
500 g cukru
1,5 g kyseliny citronové
0,8-1 l vody
Postup:
Cukr dejte hrnce a za stého míchání ho nechte lehce zkaramelizovat.Přidejte maliny, zalijte vodou a šťávu přiveďte k varu.Nakonec přidejte kyselinu citronovou a provařte.Hrnec dejte stranou a tyčovým mixérem všechno rozmixujte, abyste neměli ve šťávě semínka z malin.Šťáva vám díky kyselině citronové chvíli vydrží, stačí do džbánu nebo do sklenice nalít trochu malinové šťávy, dolít studenou vodou a malinová limonáda je hotová.Podávejte ji s ledem, můžete přidat plátky pomeranče nebo celé maliny.
JAHODOVÁ LIMONÁDA
Na 1 litr potřebujete:
1l sodovky
500 g čerstvých nebo mražených jahod
citron
třtinový cukr
Postup:
Jahody nakrájejte nebo rozmixujte, citrón nakrájejte na kolečka, oslaďte podle chuti, dolijte vychlazenou sodovkou a všechno nalijte do džbánu.
Tato limonáda chutná nejlépe hned po přípravě.
LIMETKOVO-MÁTOVÁ LIMONÁDA
Na 1 l budete potřebovat:
1-2 limetky
2 lžíce třtinového cukru
hrst lístků čerstvé máty
1 l studené vody nebo sodovky
kostky ledu
Postup:
Mátu promněte v rukou, aby se rozvoněla, do džbánu dejte cukr, mátu, kostky ledu, nalijte trochu vody a pořádně promíchejte, aby se rozpustil cukr.Pak vymačkejte šťávu z limetky a doplňte zbytek vody.Do džbánu můžete ještě přidat limetku nakrájenou na kolečka a nechte aspoň hodinu chladit v lednici.
OKURKOVÁ DOMÁCÍ LIMONÁDA
Na 1 l budete potřebovat:
1 l sodovky
1 salátovou okurku
citron
třtinový cukr
čerstvou mátu
Postup:
Okurku oloupejte, nakrájejte a rozmixujte.Vlijte do džbánu, přidejte vymačkanou šťávu z citrónu, podle chuti třtinový cukr a pár lístků máty, kterou nejprve promněte v rukou.Celé to zalijte sodovkou, můžete přidat pár koleček citronu do džbánu a dejte chladit.Před podáváním můžete přidat led.
TYMIÁNOVÁ LIMONÁDA
Do džbánku potřebujete:
200 g cukru
6 větviček čerstvého tymiánu
300 ml čerstvé vymačkané šťávy z citronu
900 ml perlivé vody
led a plátky citronu na ozdobu do džbánu
Postup:
Cukr nasypte do hrnce, přidejte tymián a 250 ml studené vody.Přiveďte pomalu k varu a stále míchejte, až se cukr rozpustí.Pak nechte opatrně asi 10 minut probublávat, aby směs mírně zhoustla.Odstavte a nechte vychladnout.Potom přelijte do velkého džbánu, vmíchejte citronovou šťávu a perlivou vodu.Podávejte s ledem, ozdobené čerstvým tymiánem a plátky citronu.
SIRUP Z BEZINKOVÝCH KVĚTŮ
Na 2 l budete potřebovat:
2 l vody
25 květů černého bezu
2 kg třtinového cukru
2 citrony
4 lžíce kyseliny citronové
Postup:
Převařte vodu a nechte ji vychladnout.Lehce operte květy pod studenou vodou a zalijte je převařenou vodou.Přidejte citrony nakrájené na kolečka a všechno dejte do lednice odležet na 24 hodin.Poté šťávu sceďte, přidejte cukr a kyselinu citronovou, důkladně zamíchejte, aby se rozpustil cukr.Potom sirup nalijte do skleněných lahví vymytých vroucí vodou a před uzavřením můžete na povrch sirupu nakapat pár kapek alkoholu, abyste zničili případné bakterie.Pokud chcete, aby vám sirup vydržel do příštího roku, skladujte ho ve tmě, jinak to ale není potřeba.Můžete ho popíjet celé léto s vychlazenou sodovkou nebo perlivou minerálkou.
MAŘINKOVÝ SIRUP
Na 1 l budete potřebovat:
100 g čerstvých lístků mařinky vonné
1 l vody
1,5 kg cukru
4 g kyseliny citronové
Postup:
Dejte vařit 1 l vody a v horké pak rozpusťte všechen cukr a kyselinu citronovou.Po úplném rozpuštění cukru přidejte mařinku vonnou a směs krátce povařte.Pak hrnec zakryjte pokličkou a nechte hodinu chladnout.Sirup sceďte přes plátno a nalijte ho do připravených a vymytých lahví.Ihned je zazátkujte a sirup uchovávejte na chladnějším místě.
Mařinka vonná neboli svízel má uklidňující účinky, používá se při nespavosti, přepracování, nervozitě nebo menstruačních potížích.Stačí malá sklenička před spaním nebo nalít trošku do sklenice s vodou.
U všech těchto receptů můžete použít místo třtinového cukru i normální cukr - jemný krystal, ovšem do těchto letních drinků, limonád a sirupů se hodí třtinový cukr lépe.Jak vidíte, skvělé limonády, šťávy nebo sirupy si můžete připravit z jakéhokoliv ovoce, zeleniny nebo bylinek:)
Tak doufám, že vám tyto limonády přijdou vhod a můžete se těšit na příště, protože to si připravíme nějaké lehce alkoholické drinky:)