Udělejte si veselé jaro

Napsal LIFE and DREAM like SWEET CHOCOLATE (») 3. 6. 2013 v kategorii Zdravý životní styl, přečteno: 1006×
8e2600ffe0-85458258-o2.gif

Ahoj všichni,letošní jaro se pořád nějak nemůže rozzářit do toho správného jara jaké by mělo být a tak  přestože už vykvetly sedmikrásky,pampelišky,keře a stromy,vyrostla tráva,různé bylinky,kvetou kytičky,pořád to není letos nějak ono.Příroda se stále probouzí z dlouhého zimního spánku,je málo sluníčka a to všechno působí i na nás,na naši náladu a na to jak se cítíme.Pojďme si tedy udělat trochu radost,nejdříve si vyměníme šatník,pořídíme si pár hezkých a nových kousků oblečení a pak vyměníme jídelníček,co vy na to?

V této jarní době je velice důležité zvýšit především příjem vitamínů A,C,B a taky příjem tekutin.Vitamín C je pro naše tělo nezbytný,protože posiluje imunitní systém,pomáhá nám zbavit se únavy,ale taky přispívá k rychlejšímu spalování tuků.A já vám teď poradím,co je vhodné právě nyní na jaře jíst a pít.

V tomto čase není dobré zatěžovat organismus hutnými a těžko stravitelnými jídly jako je např.smažený řízek,hranolky,smetanové omáčky,apod.Těžká strava nedělá našemu tělu zvláště po zimě dobře a ještě více nás vysiluje a unavuje.Měli byste si dopřávat raději lehčí a nízkotučné pokrmy jako je kuřecí a krůtí maso,netučné ryby,luštěniny,rýži a hodně čerstvé zeleniny a ovoce.Je vhodné pít bylinkové čaje,které tělo potřebně zavodni a očistí,protože obsahují i velké množství antioxidantů jako je např.betakaroten,vitamíny C,E a minerály selen a zinek.Tělu tím dodáte tu správnou energii a hned se budete cítit líp.Využívejte ve své stravě i nízkotučný tvaroh,zakysanou smetanu,ředkvičky,petrželku,pažitku,můžete si z toho připravit různé skvělé pomazánky,které můžete doplnit i kvalitní šunkou a budete mít výbornou večeři nebo snídani.Na povzbuzení organismu si ráno můžete vymačkat čerstvou šťávu z pomerančů,grapefruitů nebo mandarinek a hned tak doplníte potřebné vitamíny,které vaše tělo nastartují na celý den.Dopřávejte si mléčné zakysané nápoje s probiotiky,je jich v obchodech spousta,stačí si jen vybrat podle chuti a jsou opravdu skvělé.Jezte nejlépe čtyřikrát až pětkrát denně,jídlo si správně rozvrhněte a nezapomeňte přidat trochu pohybu.Uvidíte,že vám bude fajn.

A kdy jindy si dopřát čerstvé bylinky,když ne právě na jaře?Udělejte si zeleninovou polévku a ozdobit ji můžete kvítky sedmikrásek,které pak klidně můžete sníst,pokud jste je nenatrhali někde u silnice.Můžete si taky udělat kedlubnový salát s jablkem nebo mrkví a uvidíte,že si pochutnáte a ještě vás to osvěží.Další možností je kedlubnový salát s ředkvičkami,salátovou okurkou,pórkem,vařenými vajíčky a to vše promíchané se zakysanou smetanou.Možností je opravdu hodně,jenom nesmí být člvěk líný tomu věnovat svůj čas.

Na jaře jezte především čerstvou mrkvičku, jarní cibulku, ředkvičky, kedlubny, hlávkový salát, brokolici, květák, pažitku, z ovoce pak jahody, pomeranče, grepy, banány, papáju, mango nebo pomelo.

Sedmikráska - je nejen krásná,ale i jedlá a léčivá.Obsahuje třísloviny,minerální látky,chlorofyl,vitamín C,hořčiny,silice,flavonoidy a mnoho dalších léčivých látek.Květy hojí dýchací cesty i pokožku,pomáhají při zánětech močových cest a ledvinových potížích, celkově posilují organismus a čaj z této bylinky uleví při chřipce,nachlazení i horečce.

Pampeliška - smetánka lékařská - je krásná a vypadá jako sluníčko.Obsahuje vitamíny C,A,B,betakaroten,křemík,draslík,inulin,hořčiny a fytoncidy.Bývá součástí jarních detoxikačních a čistících kúr,neboť má močopudné účinky,stimuluje činnost jater a ledvin,pomáhá při zánětech močových cest a ledvinových kamenech.Podporuje látkovou výměnu a váže cholesterol.

Měsíček lékařský - je krásný a najdete ho na spoustě zahrádkách.Obsahuje mnoho účiných látek,flavonoidy,barviva a silice a proto se z něj často vyrábí mast,ale i krém.Má výrazné hojivé účinky na kůži,pomáhá při ekzémech,akné,zánětech žil,spáleninách i těch od sluníčka.Je výborný jako součást bylinkových čajů,ale je možné ho použít i při koupelích.Taky ho můžete použít  jako ozdobu do salátů nebo na grilované maso.

Jahody - jsou výborné a těšíme se na ně většinou celý rok,pro někoho však mohou být alergické.Obsahují vitamín C,E a taky mangan,který působí jako afrodiziakum.Urychlují látkovou výměnu a dají se využít i v kosmetice jako součást přírodních pleťových masek.Jsou velmi zdravé,můžeme si je dát samotné nebo s cukrem,rozmixovat si je s mlékem nebo jogurtem,použít je do cereálií,ovesných vloček,ovocných pohárů,při pečení nebo přípravě ovocných knedlíků nebo si můžeme udělat skvělý a lahodný koktejl.Jsou prostě úžasné na všechny způsoby.

Přeji vám dobrou chuť a radost ze života!

           

    

    

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Beatricia z IP 85.70.53.*** | 4.6.2013 16:12
To je správný a poučný článek s příjemnými ilustracemi. Já vím, že řízek, hranolky a smetanové omáčky nejsou to pravé pro jarní očistu organizmu. Ale jsou to mé nejmileší pokrmy... a k řízku ještě tatarskou omáčku. Nejchutnější zeleninka jsou pro mne zabijačkové pochoutky.smile


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel pět a tři