Ahoj moji přátelé!Zajímáte se o zdravou výživu?Pokud čtete tento článek, tak zřejmě ano, což je moc dobře.A vy, kteří jste se nad tím co jíte ještě nikdy pořádně nezamýšleli, tak možná konečně pochopíte, že zdravé jídlo může být i dobré a chutné a pokud se to nepřehání, máte šanci nejen předejít mnohým zdravotním problémům, ale zbavit se i únavy, bolestí hlavy nebo potížím s pletí nebo vlasy.Já vám dnes poradím,co máte dělat, co právě nyní na jaře jíst, kde jsou jaké vitamíny a na závěr vám přidám i rozpis jak si sestavit správný jídelníček, abyste byli zdraví a měli možnost zároveň i zhubnout a také vám sem dám nějaký ten recept na dobré a zdravé jídlo.Chcete?Pokud ano, tak se můžete začíst do následujících řádků:)
Hned na úvod našeho článku o zdravé výživě říkám jedno – Vsaďte na „zelené“ potraviny!Díky této jarní dvoutýdenní dietě a zdravému stravování vám začnou rychle mizet tukové polštářky, vaše pleť se rozzáří, vlasy se budou více lesknout a vy se budete cítit jako znovuzrození!Nevěříte?Zkuste to a uvidíte!
Začněte si ke svačině chystat nápoj z mladého ječmene, který je prý elixírem věčného mládí a krásy, díky chlorofylu, ve kterém se koncentruje sluneční světlo.K obědu si dopřejte zeleninu a kuřecí nebo krůtí maso a k večeři si dejte zeleninový salát, který vás nabije energií.
Zelené potraviny posilují čakru srdce a jsou největší přírodní zásobárnou enzymů, zároveň brání překyselování organismu.Říká se, že „zelená“ krev rostlin se mění na červenou krev člověka.Chlorofyl urychluje hojení, regeneruje, zamezuje infekcím, posiluje imunitu a brání únavě a vyčerpání.
Zde jsou dostupné jarní „zelené“ potraviny s chlorofylem, které byste měli v tomto období jíst!
ZELENÝ JEČMEN – v současné době je to velký hit!Pomáhá při redukční dietě, podporuje imunitu, trávení, čistí organismus.Koupíte ho v obchodech se zdravou výživou nebo v lékárnách jako šťávu nebo prášek.
HRÁŠEK – má vysoký obsah vitamínu C, dodává tělu hodně draslíku a železa a tím podporuje správnou krvetvorbu.
PETRŽELOVÁ NAŤ – je bohatá na minerální látky, obsahuje vápník, draslík, železo, hořčík a hodně vitamínu C.Působí močopudně, je vhodná při problémech s ledvinami a srdcem.Díky látkám, které jsou v ní obsažené dokáže redukovat i celulitidu.
OLIVY – obsahují až 20% oleje, což je dost.Nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat cholesterol, mají vysoký obsah minerálů a jsou zdrojem aminokyselin, které jsou důležité pro svaly, kosti a klouby.
BROKOLICE- je velice zdravá, působí proti nádorovým onemocněním a chrání srdce.Nejsilnější účinky má v syrovém stavu a tak si ji zkuste nakrájet na jemno do salátu.
ZELENÉ FAZOLE – obsahují vitamín E, který má antioxidační účinky a tím brání stárnutí buněk.Dále je v nich vitamín C a betakaroten, který chrání pokožku a posiluje obranyschopnost organismu.
CHŘEST – je velice zdravý, pomáhá očistit tělo od škodlivých látek, je bohatý na minerály a antioxidanty.
AVOKÁDO – pomáhá snižovat nadváhu, dodává potřebné bílkoviny a zmírňuje bolesti břicha při ženských problémech.Obsahuje vysokou dávku vitamínu E, hořčíku, draslíku a taky zdravé tuky, které prospívají cévám.
ZELENÁ PAPRIKA – je plná vitamínu C, který neutralizuje škodlivé radikály a působí proti zánětům a infekcím.
ŠPENÁT – obsahuje látky, které dokáží zlepšit paměť, dále vitamíny skupiny B, vitamín C a velké množství stopových prvků.Všechny tyto látky prospívají vlasům, nehtům a pokožce.
ZELÍ A KAPUSTA – povzbuzují trávení díky vysokému obsahu vlákniny, dodávají tělu draslík, který je důležitý pro správnou funkci srdce a cév.
SESTAVTE SI SAMI JÍDELNÍČEK!
Stačí, když budete dodržovat určitá pravidla a v tomto případě to znamená, že je důležité, aby v každém jídle, které během dne sníte, byl aspoň kousek čerstvé zeleniny nebo zelené rostliny.
Napíšu vám zde, co můžete během celého dne jíst.Je to jen na vás, jak si to poskládáte, aby vám to chutnalo :)
SNÍDANĚ:
Plátek tmavého chleba s lučinou a zelenou papriku.
Domácí neslazené müsli a sklenička nápoje z mladého ječmene.
Celozrnná kaiserka se sýrem Cottage a na drobno nakrájenou zelenou pažitkou a petrželkou.
Knäckebroty-2 kusy s avokádovou tvarohovou pomazánkou.
SVAČINA:
Zelené jablko.
Sladké avokádo nebo zelený hrášek.
Lehký okurkový salát.
Misku nakrájeného ovoce.
OBĚD:
Salát se zeleným chřestem, olivami, zelenou paprikou a listy čerstvého špenátu.
Opečené kuřecí kousky s pohankou, rajčaty a listovým salátem.
Bramborový salát s jogurtovou zálivkou a nasekanými bylinkami.
Krůtí medailonky a míchaný listový salát s lučinou do salátu.
SVAČINA ODPOLEDNÍ:
Salát jakýkoliv podle chuti.
Sýr Cottage s čerstvě nasekanou petrželovou natí.
Skleničku nápoje z mladého ječmene.
Tvaroh ochucený čerstvými zelenými bylinkami.
VEČEŘE:
Zeleninový vývar posypaný čerstvými bylinkami.
Rizotto s lososem a na jemno nakrájenou brokolicí.
Salát z červené řepy, rukoly a listů špenátu s olivovým olejem.
Grilovaná treska s pečenými plátky cukety.
Sami si určitě budete umět poskládat mnohé další variace, které vám budou chutnat:)
A PÁR RECEPTŮ NA ZÁVĚR:
RIZOTTO S LOSOSEM A BROKOLICÍ:
Budete potřebovat:
2 varné sáčky rýže
1 velký filet lososa
½ brokolice
olivový olej
zelený hrášek nebo fazolky-podle chuti
sůl, pepř a čerstvé nasekané bylinky-petrželka, pažitka, atd.
Postup:
Uvařte si rýži, lososa lehce osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a z obou stran opečte na pánvi.
Brokolici očistěte, omyjte, rozdělte na růžičky a krátce povařte v osolené vodě.Po uvaření slijte vodu, nechte vychladnout a brokolici pokrájejte na kousky.Smíchejte ji s uvařenou rýží, přidejte nakrájeného opečeného lososa a přidejte lehce povařený zelený hrášek nebo fazolky.Vše společně promíchejte, posypte nasekanými čerstvými bylinkami a podávejte.
ARABSKÝ SALÁT TABBOULEH (chlorofylová bomba)
Budete potřebovat:
2 svazky petrželové natě
4 lžíce kuskusu
4 rajčata
1 citron
zelené olivy a sůl
Postup:
Nejdříve si připravte kuskus podle návodu na obalu.Nasypte ho misky a dochuťte citronovou šťávou.Petrželovou nať omyjte, nechte okapat, pak na jemno nakrájejete a přidejte do směsi.V horké vodě si spařte rajčata, oloupejte je a nakrájejte na kousky.Nakonec vmíchejte olivy, osolte podle chuti a vše důkladně promíchejte.Podávejte s opečeným toustem, chlebovou kaiserkou nebo arabským chlebem.
BROKOLICOVÉ KARBANÁTKY:
Budete potřebovat:
1 brokolici
1 balenou nivu
1-2 vejce
sůl a pepř
strouhanku na obalení
olej na smažení
Postup:
Uvařte si brokolici, vidličkou ji rozmačkejte a promíchejte s nastrouhanou nivou a vejci.Lehce osolte a opepřete a nechte asi 5 minut stát.Pak tvarujte karbanátky, které obalujte ve strouhance a smažte na pánvičce.
Podávejte s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s vařenými brambory posypanými petrželkou či pažitkou.
MUFFINY SE ZELENÝMI JABLKY:
Budete potřebovat:
1 hrnek krystalového cukru
4 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
špetku soli a pár kapek citronu
1 balíček prášku do pečiva
½ hrnku oleje
½ hrnku hustého bílého jogurtu
2-3 větší zelená jablka
Postup:
V míse vymíchejte vejce s krystalovým cukrem, pak přidejte postupně mouku s práškem do pečiva, olej, jogurt a špetku soli.Omyjte si jablka, oloupejte je, nastrouhejte a zakápněte citronem, aby nehnědly.Vylijte přebytečnou vodu, kterou jablka pustila a až to budete mít, přidejte je do misky a vmícheje je do těsta.Silikonové formičky na muffiny naplňte vždy do dvou třetin těstem a pečte pomalu do zlatova asi 20-25 minut.
Jak vidíte, jsou to lehké a rychlé recepty na chutná jídla, která určitě zvládnete :)
Přeji vám všem DOBROU CHUŤ !