Ahoj lidičky! Dnes máme 13.září a číslo 13 pro nás vždy může představovat trochu strachu, i když není pátek.Třináctka může ale přinášet i štěstí a pozitivní a neobvyklé věci a tak si pojďme udělat trochu radost, zlepšeme si náladu, zkusme rozveselit naši duši a dopřejme si trochu sladké čokoládové dobroty.
Dnes je totiž Mezinárodní den čokolády!!!
Čokoláda je pro většinu z nás milovaná pochoutka, které prostě alespoň občas neodoláme.Je slaďoučká, voňavá, mléčná, bílá, hořká, na vaření, najdeme ji v mnoha podobách.Čokoláda je ale i zdravá a tělu prospěšná, takže se jí určitě úplně nevzdávejte.Má v sobě afrodisiakum, které má léčivé kouzlo a umí udělat člověka šťastného a přivolat lásku.Samozřejmě se s ní nemůžete cpát každý den nebo sníst celou velkou čokoládu najednou, takhle to nefunguje a budete z toho akorát tloustnout a zakyselovat své tělo.Nikomu ale neuškodí kousek této sladké pochoutky jednou za čas.
Čokoládu můžeme použít i při vaření nebo pečení a já mám pro vás pár čokoládových receptů, které určitě rozveselí vaši dušičku a na kterých si pochutnáte.Zkusíte si něco z toho udělat?
JEDNODUCHÉ ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY
Potřebujete:
250 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
100 g čokolády
1 vejce
125 g moučkového cukru
100 ml oleje
1 zakysaná smetana
Postup:
V misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a na malé kousky nakrájenou čokoládu.Cukr, vejce, olej a smetanu vymíchejte, přidejte k tomu směs z misky a ještě jednou pořádně zamíchejte.Formičky na muffiny vymažte tukem a naplňte čokoládovou směsí asi do dvou třetin.Pečte při teplotě asi 180 stupňů, přibližně 20-30 minut podle vaší trouby.
BÁBOVKA MARGOTKA
Potřebujete:
2 skleničky dvoudecovky polohrubé mouky
1 sklenička cukru
3 vejce
250 ml smetany ke šlehání
125 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce oleje
1 čokoláda Margot
čokoládová poleva, příp. kokos
Postup:
Cukr utřeme se žloutky a olejem.Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, mléko a šlehačku a krátce prošleháme na hladkou hmotu.Pak vmícháme nastrouhanou čokoládu a nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli.
Nalijte do vymazané a vysypané formy a pomalu pečte při 170 stupních přibližně hodinu.Vychladlou bábovku polijeme polevou a posypeme cukrem a kdo chce, tak i kokosem.
HRUŠKY V HORKÉM ČOKOLÁDOVÉM KRÉMU
Potřebujeme:
1 sklenice půlených hrušek nebo 4 hrušky čerstvé
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce cukru
na špičku nože skořici
1 lžíce pistácií
Na krém:
1/4 l šlehačky
2 lžíce medu
1 balíček vanilkového cukru
200 g hořké čokolády
Postup:
Hrušky nechte na sítku okapat, čerstvé hrušky rozkrojte na půlku a připravte na malé talířky.Šťávu z hruškového kompotu, citronovou šťávu, cukr a skořici svařte na malý zbytek šťávičky.Pokud nemáte hruškový kompot, můžete použít šťávu z jiného kompotu nebo si udělejte vodu s jakoukoliv šťávou nebo džusem na množství 1/8 l a postupujte úplně stejně.Tímto potřete hrušky a dobře vychlaďte.Pak si vemte šlehačku, med a vanilkový cukr a nechte přejít varem.Přidejte na malé kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání ji důkladně rozpusťte.Hrušky upravené na talířcích polijte horkým krémem a posypte pistáciemi nasekanými na kousky.
DOMÁCÍ ČOKOLÁDA
250 g práškového cukru
120 g kvalitního a dobrého kakaa-nejlépe holandského
200 g ztuženého pokrmového tuku
Postup:
Rozpuštěný tuk umícháme s kakaem a cukrem do hladka a naplníme touto směsí malé, studenou vodou vypláchnuté různé formičky.Čokoládu necháme ztuhnout a pak ji teprve vyklopíme.Můžeme ji potom hned jíst nebo ji balíme do staniolu či uschováme do krabiček.
Dobrou chuť a užijte si čokoládový den:)