Ahoj lidi! V mém článku o cestování jsem vás vzala sebou do Provance a psala jsme vám o levanduli a levandulových lánech, které v této oblasti najdete téměř na každém kroku a je to velká krása a osvěžení pro oči.A tak dnes budeme levandulí ještě chvíli pokračovat a já vám sem dám pár receptů, abyste věděli jaká skvělá jídla či pití si můžete i z levandule připravit.Takže není jen krásná na pohled, ale je dobrá a zdravá i jako pochutina, kvalitní jídlo, osvěžující nápoj nebo jako přísada do koupele či krém na ruce nebo mastička.
Já se dnes ale budu věnovat právě jídlu, které obsahuje i levanduli.Opravdu se jí nemusíte bát jíst a pokud někdy tato jídla ochutnáte, zjistíte, že skvěle chutnají a to právě i díky této krásné fialové kytičce, rostlince a bylince.
Máte chuť na salátek s přísadou levandule nebo radši na kachní prsíčka na levandulovém medu? A co si dát na svačinku skvělé levandulové sušenky a během teplých dnů se osvěžit levandulovou limonádou? Všechno je možné, tak pojďme na to:)
SALÁT S KOZÍM SÝREM, HRUŠKAMI A LEVANDULÍ
Potřebujete:
směs barevných listových salátů
150 g čerstvého kozího sýra
2 hrušky
25 g másla
30 g cukru
1-2 lžičky levandulových kvítků - čerstvé nebo sušené
2 pomeranče
½ citronu
pepř a sůl
Postup:
Salát propláchněte studenou vodou a nechte okapat.Omyté hrušky nakrájejte na osminky a potřete šťávou z citrónu.Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte cukr, levanduli, hrušky a krátce orestujte.Zalijte pomerančovou šťávou, chvilku povařte, aby se nerozvařily hrušky a odstavte.Salát lehce osolte, opepřete a rozdělte do misek.Přidejte hrušky, přelijte šťávou a posypte rozdrobeným kozím sýrem.Nakonec ozdobte levandulí.
KACHNÍ PRSÍČKA NA LEVANDULOVÉM MEDU
Potřebujete:
4 kachní prsíčka
4 lžíce levandulového medu
30 g másla
1 citron
sůl,pepř
1 lžíce oleje
Postup:
Máslo rozehřejte s levandulovým medem a šťávou z citrónu.Kůžičku na mase lehce nařízněte, prsa osolte, opepřete a osmahněte na trošce oleje kůží dolů.Pak je otočte a lehce je opečte z druhé strany.Potom přendejte maso do zapékací mísy, kterou jste si vymazali máslem, zalijte vše výpekem a směsí medu, másla a citrónové šťávy a můžete posypat i lžičkou čerstvé levandule.Vložte do trouby a pečte při teplotě 170 stupňů asi 15-20 minut podle toho jak chcete mít maso propečené.Podávejte nejlépe s bramborami nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
LEVANDULOVÉ SUŠENKY
Pořebujete:
180 g hladké mouky
20 g vanilkového pudinku
špetku soli
1 vejce
100 g cukru-krupice
120 g másla
2 lžičky levandulových kvítků
½ citronu
moučkový cukr na posypání
Postup:
Na vál si dejte mouku se špetkou soli, pudinkovým práškem, přidejte cukr, levandulové květy, máslo nakrájené na kousky, vejce, citrónovou šťávu a vypracujte hladké těsto.Zabalte ho do folie a nechte v chladu 30 minut odpočinout.Pak těsto rozválejte a vykrajujte z něj sušenky libovolného tvaru.Plech si vyložte pečícím papírem a sušenky skládejte na něj.Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 10-12 minut.Hotové sušenky nechte vychladnout a pak je posypte moučkovým cukrem.
LEVANDULOVÁ LIMONÁDA
Potřebujete:
několik stonků levandule – může být i s listy
několik stonků meduňky
150 g cukru – může být i více
2 citrony
500 ml vody
1 l minerálky nebo sodovky
Postup:
Část levandule si dejte stranou a zbytek spolu s meduňkou a 1 citrónem pokrájejte na malé kousky a vložte je nejlépe do porcelánové nádoby.V kastrůlku si svařte cukr s vodou, nalijte na levanduli a nechte stát alespoň 30 minut.Pak přeceďte, nechte zchladnout a nařeďte dobře vychlazenou minerálkou nebo sodovkou.Do připravené limonády přidejte citrón nakrájený na kolečka a levanduli.Podáváme nejlépe ve sklenicích s brčkem.
Tak co, líbily se vám recepty? A zkusíte nějaký? Pokud ano, přeji vám DOBROU CHUŤ!!!