Vitamíny pro zdraví

Napsal LIFE and DREAM like SWEET CHOCOLATE (») 21. 4. 2016 v kategorii Zdravý životní styl, přečteno: 935×
women/bez-nazvu-2.png

Ahoj lidičky! Dnešní článek bych ráda věnovala prvním jarním vitamínům, které by neměly chybět právě nyní na jaře v žádném jídelníčku.Podíváme se, které jsou pro náš organismus a oslabený imunitní systém  důležité a dostanou naše tělo opět do rovnováhy.Pokud vás tedy zajímá vaše zdraví, vydejte se spolu se mnou nakoupit zdravou jarní zeleninu:)smile

JARNÍ CIBULKA

Tu byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože pro vaše zdraví je nepostradatelná.Obsahuje spoustu vitamínů - C, B, A, E a hodně minerálních látek.Pomáhá ke snižování vysokého tlaku a choresterolu.Nejlépe je konzumovat ji čerstvou a využít z ní především čerstvé zelené natě, které jsou bohatou zásobárnou všech těchto vitamínů a minerálů, které jsem zmínila.Nakrájejte je a dejte si je chleba s máslem či sýrem, přidejte je do salátu, použijte je při přípravě pomazánky, dejte je do omelety nebo s nimi posypejte brambory, těstoviny, rýži, apod.

MRKEV

Mrkev je taky základem každého zdravého jídelníčku, nejlepší je pochopitelně ta mlaďoučká se svěže zelenými natěmi, ale skvělá je i ta vzrostlejší.Obsahuje spoustu vitamínů, především A-beta karoten, který pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky a je vynikající při virózách a regeneraci organismu, pokud jste vyčerpaní po nemoci.Dále je v mrkvi vitamín B, C,  železo, vápník, draslík a sodík.Využijte ji nastrouhanou nebo rozmixovanou, samotnou nebo spolu s jablkem, medem a citrónovou šťávou, udělejte si z ní pomazánku nebo si připravte čerstvou mrkvovou šťávu.Pokud každý den vypijete 1 sklenici čerstvé mrkvové šťávy, tak uděláte velice dobře pro jarní detoxikaci jater.

ŘEDKVIČKY

Ani ředkvičky by vám neměly v žádném případě chybět!Mají v sobě mnoho vitamínů - C, B, kyselinu listovou, beta-karoten a velké množství minerálních látek.Mají v sobě i hodně vody, takže vás příjemně osvěží.Podporují dobré trávení, posilují imunitu a snižují cholesterol.Není nic lepšího než čerstvý voňavý chleba namazaný máslem a pokladený ředkvičkami.Úžasná je taky ředkvičková pomazánka, kterou si připravíte z másla, pomazánkového másla, sýra, zakysané smetany a nastrouhaných ředkviček.Pokud máte opravdu čerstvé ředkvičky, nevyhazujte ani listy!Spousta lidí dělá tu chybu, že je vyhazuje a netuší, že se ochuzuje o další vitamíny.Mladé listy ředkviček obsahují totiž 10 x více vitamínu C než samotné červené ředkvičky.Listy si můžete taky nakrájet a přidat je do smažených vajíček, omelety, salátu nebo polévky.

PAŽITKA

Čerstvá pažitka by rovněž neměla chybět v žádné kuchyni, protože je výborná.Používá se hlavně jako koření a obsahuje vitamín C, B, karoten a další tělu prospěšné látky.Můžete ji s klidem pěstovat i za oknem a tak budete mít zaručený stálý příjem vitamínů.Nejlepší je na vařených bramborách, ale i nakrájená na chlebu s máslem, sýrem, tvarohem, apod.Přidat ji můžete i do různých salátů, sekaných, nádivek, atd.

Příště si povíme něco o prvních jarních bylinkách a připravíme si z nich i něco dobrého a zdravého:)smile

       

                                                                                                                

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Přesně tak, pěkně řečenosmileMám ráda všechnu tu jarní mladou zeleninku, dodá nám čerstvé přírodní vitamíny, energii a dobře chutnásmile I ty se měj moc hezky a díkysmilesmilesmile
Natty z IP 212.71.154.*** | 29.4.2016 09:32
Melisso, k jaru patří zelenina stejně jako sluníčko. Dodá vše, co tělo potřebuje, naladí nás na "nový život" a pak se jde světem veseleji. smile Tak si dopřávejme všeho, co nám matička příroda nabízí. smilePěkný den.
Tak to je správné, tak to má býtsmilesmile
Zdenka z IP 89.190.90.*** | 24.4.2016 19:17
Tak já jsem asi jediný případ, který nemusí mrkev...i když teď už si ji sem tam dám smile No, ale ředkvičky a pažitku miluju smile
Přesně tak.Dala jsem to sem právě jako zajímavou informaci s tím, že o tom asi moc lidí neví.Tak teď už to všichni, co jste to četli, vítesmileAle jak říkám, musí to být čerstvé lístečky, nejlépe samozřejmě z ředkviček ze zahrádkysmilesmile
Tak to mám radost, že jsem tě navedla na ředkvičky a dostal jsi na ně chuťsmileUrčitě si je dejsmile! smile Taky ty listy většinou vyhazuju, ale je to škoda kvůli těm vitamínům, co obsahují.Co se dá ale dělat, musí to být opravdu pěkné, nezavadlé listy, což z obchodu moc často nebývá.smile
Tak to mě těšísmileJá ji měla včera rozmixovanou a byla moc dobrásmilesmile
Beatricia z IP 90.181.203.*** | 22.4.2016 23:20
Všechny tyto pochutiny mám ráda. To je zajímavá informace o těch listech, to jsem nevěděla a vyhazovala jsem je. Jenže někdy jsou už v obchodě  ovadlé, tak mi nic jiného nezbývá. ♥
Henry.Wilde z IP 2a00:1028:83c2:*** | 22.4.2016 23:10
Zeleninu mám převelice rád , často si jí dávám . Ředkvičky jsem  , ale neměl už hodně moc dlouho .
A dostal jsem na ně chut díky tobě a docela mě překvapilo to s těmi listy , také je vyhazuji , ale ted již nebudu .
Natálie z IP 79.127.210.*** | 22.4.2016 22:24
oooo.. smile mrkev mám hodně ráda, tak si ji hned zítra určitě dám.. smile
www.go--away.blog.cz


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel čtyři a jedenáct