Ahoj lidičky! Dnešní článek bych ráda věnovala prvním jarním vitamínům, které by neměly chybět právě nyní na jaře v žádném jídelníčku.Podíváme se, které jsou pro náš organismus a oslabený imunitní systém důležité a dostanou naše tělo opět do rovnováhy.Pokud vás tedy zajímá vaše zdraví, vydejte se spolu se mnou nakoupit zdravou jarní zeleninu:)
JARNÍ CIBULKA
Tu byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože pro vaše zdraví je nepostradatelná.Obsahuje spoustu vitamínů - C, B, A, E a hodně minerálních látek.Pomáhá ke snižování vysokého tlaku a choresterolu.Nejlépe je konzumovat ji čerstvou a využít z ní především čerstvé zelené natě, které jsou bohatou zásobárnou všech těchto vitamínů a minerálů, které jsem zmínila.Nakrájejte je a dejte si je chleba s máslem či sýrem, přidejte je do salátu, použijte je při přípravě pomazánky, dejte je do omelety nebo s nimi posypejte brambory, těstoviny, rýži, apod.
MRKEV
Mrkev je taky základem každého zdravého jídelníčku, nejlepší je pochopitelně ta mlaďoučká se svěže zelenými natěmi, ale skvělá je i ta vzrostlejší.Obsahuje spoustu vitamínů, především A-beta karoten, který pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky a je vynikající při virózách a regeneraci organismu, pokud jste vyčerpaní po nemoci.Dále je v mrkvi vitamín B, C, železo, vápník, draslík a sodík.Využijte ji nastrouhanou nebo rozmixovanou, samotnou nebo spolu s jablkem, medem a citrónovou šťávou, udělejte si z ní pomazánku nebo si připravte čerstvou mrkvovou šťávu.Pokud každý den vypijete 1 sklenici čerstvé mrkvové šťávy, tak uděláte velice dobře pro jarní detoxikaci jater.
ŘEDKVIČKY
Ani ředkvičky by vám neměly v žádném případě chybět!Mají v sobě mnoho vitamínů - C, B, kyselinu listovou, beta-karoten a velké množství minerálních látek.Mají v sobě i hodně vody, takže vás příjemně osvěží.Podporují dobré trávení, posilují imunitu a snižují cholesterol.Není nic lepšího než čerstvý voňavý chleba namazaný máslem a pokladený ředkvičkami.Úžasná je taky ředkvičková pomazánka, kterou si připravíte z másla, pomazánkového másla, sýra, zakysané smetany a nastrouhaných ředkviček.Pokud máte opravdu čerstvé ředkvičky, nevyhazujte ani listy!Spousta lidí dělá tu chybu, že je vyhazuje a netuší, že se ochuzuje o další vitamíny.Mladé listy ředkviček obsahují totiž 10 x více vitamínu C než samotné červené ředkvičky.Listy si můžete taky nakrájet a přidat je do smažených vajíček, omelety, salátu nebo polévky.
PAŽITKA
Čerstvá pažitka by rovněž neměla chybět v žádné kuchyni, protože je výborná.Používá se hlavně jako koření a obsahuje vitamín C, B, karoten a další tělu prospěšné látky.Můžete ji s klidem pěstovat i za oknem a tak budete mít zaručený stálý příjem vitamínů.Nejlepší je na vařených bramborách, ale i nakrájená na chlebu s máslem, sýrem, tvarohem, apod.Přidat ji můžete i do různých salátů, sekaných, nádivek, atd.
Příště si povíme něco o prvních jarních bylinkách a připravíme si z nich i něco dobrého a zdravého:)