Vitamíny pro zdraví

Napsal LIFE and DREAM like SWEET CHOCOLATE (») 21. 4. 2016 v kategorii Zdravý životní styl, přečteno: 935×
women/bez-nazvu-2.png

Ahoj lidičky! Dnešní článek bych ráda věnovala prvním jarním vitamínům, které by neměly chybět právě nyní na jaře v žádném jídelníčku.Podíváme se, které jsou pro náš organismus a oslabený imunitní systém  důležité a dostanou naše tělo opět do rovnováhy.Pokud vás tedy zajímá vaše zdraví, vydejte se spolu se mnou nakoupit zdravou jarní zeleninu:)smile

JARNÍ CIBULKA

Tu byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože pro vaše zdraví je nepostradatelná.Obsahuje spoustu vitamínů - C, B, A, E a hodně minerálních látek.Pomáhá ke snižování vysokého tlaku a choresterolu.Nejlépe je konzumovat ji čerstvou a využít z ní především čerstvé zelené natě, které jsou bohatou zásobárnou všech těchto vitamínů a minerálů, které jsem zmínila.Nakrájejte je a dejte si je chleba s máslem či sýrem, přidejte je do salátu, použijte je při přípravě pomazánky, dejte je do omelety nebo s nimi posypejte brambory, těstoviny, rýži, apod.

MRKEV

Mrkev je taky základem každého zdravého jídelníčku, nejlepší je pochopitelně ta mlaďoučká se svěže zelenými natěmi, ale skvělá je i ta vzrostlejší.Obsahuje spoustu vitamínů, především A-beta karoten, který pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky a je vynikající při virózách a regeneraci organismu, pokud jste vyčerpaní po nemoci.Dále je v mrkvi vitamín B, C,  železo, vápník, draslík a sodík.Využijte ji nastrouhanou nebo rozmixovanou, samotnou nebo spolu s jablkem, medem a citrónovou šťávou, udělejte si z ní pomazánku nebo si připravte čerstvou mrkvovou šťávu.Pokud každý den vypijete 1 sklenici čerstvé mrkvové šťávy, tak uděláte velice dobře pro jarní detoxikaci jater.

ŘEDKVIČKY

Ani ředkvičky by vám neměly v žádném případě chybět!Mají v sobě mnoho vitamínů - C, B, kyselinu listovou, beta-karoten a velké množství minerálních látek.Mají v sobě i hodně vody, takže vás příjemně osvěží.Podporují dobré trávení, posilují imunitu a snižují cholesterol.Není nic lepšího než čerstvý voňavý chleba namazaný máslem a pokladený ředkvičkami.Úžasná je taky ředkvičková pomazánka, kterou si připravíte z másla, pomazánkového másla, sýra, zakysané smetany a nastrouhaných ředkviček.Pokud máte opravdu čerstvé ředkvičky, nevyhazujte ani listy!Spousta lidí dělá tu chybu, že je vyhazuje a netuší, že se ochuzuje o další vitamíny.Mladé listy ředkviček obsahují totiž 10 x více vitamínu C než samotné červené ředkvičky.Listy si můžete taky nakrájet a přidat je do smažených vajíček, omelety, salátu nebo polévky.

PAŽITKA

Čerstvá pažitka by rovněž neměla chybět v žádné kuchyni, protože je výborná.Používá se hlavně jako koření a obsahuje vitamín C, B, karoten a další tělu prospěšné látky.Můžete ji s klidem pěstovat i za oknem a tak budete mít zaručený stálý příjem vitamínů.Nejlepší je na vařených bramborách, ale i nakrájená na chlebu s máslem, sýrem, tvarohem, apod.Přidat ji můžete i do různých salátů, sekaných, nádivek, atd.

Příště si povíme něco o prvních jarních bylinkách a připravíme si z nich i něco dobrého a zdravého:)smile

       

                                                                                                                

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Jak vidím, všichni tu máme rádi mrkvičku, to je super, cosmile?smilesmile
Chudobka1970 z IP 84.244.89.*** | 22.4.2016 01:30
Mrkvičku já moc ráda
Tak to je naprosto super a zasloužíš pochvalusmilesmilesmile
Tak to je dobře, že ti to všechno chutnásmileDušenou mrkev mám taky ráda, ale aby byla fakt dobrá a chutnala mi, musím si ji připravit samasmileNesmí být ani hustá, ani řídká a musí být hezky sladká, ale citrónově navinulásmile To jsem náročná, cosmile? smilesmile
Mrkev taky miluju, mám ji ráda nastrouhanou, rozmixovanou, jako pomazánku, do vaření, atd.smileA to všechno ostatní, o čem tu píšu takysmilesmilesmile
Intuice z IP 213.129.159.*** | 21.4.2016 17:09
Určitě podnětný článek. Já mám ráda všechny Tebou jmenované vitamíny, samozřejmě i další.
Ježurka z IP 89.177.216.*** | 21.4.2016 14:00
Milá Melisso! Všechno to, co jsi nám doporučila, mám naštěstí ráda a dopřávám si toho hojnost během i celého roku. Mrkev jím ale pouze dušenou, syrová mi nic neříká, bohužel. A pažitku mám stále v květináči doma.
S-hejvi z IP 90.182.221.*** | 21.4.2016 13:52
Všechny druhy zeleniny, které tu máš naprosto miluji! Nejvíce asi mrkev, tu jsem si oblíbila už jako dítě a mohla bych ji jíst pořád, ať už jako mrkvový salát nebo i smoothie smile


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a čtyři